Március 15-i megemlékezés Zalaegerszegen

2019. március 15-én az ellenzéki pártok eddig nem látott egységben tartottak megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulóján.

A megemlékezésen Benke Richárd (Jobbik), Dr. Paksy Zoltán (LMP), Góra Balázs (MSZP) és Keresztes Csaba (DK) ismertette az ellenzék aktualizált 12 pontját, amit kiegészítettek saját gondolataikkal.

Keresztes Csaba (DK), Góra Balázs (MSZP), Benke Richárd (Jobbik), Dr. Paksy Zoltán (LMP)

Benke Richárd, Jobbik

Az 1848-as forradalommal kapcsolatban mindig előkerül az ellenállás 12 pontja. 171 év elteltével ugyanakkor március idusán ugyanúgy előkerül 12 pont, némileg aktualizálva. Mit kíván a magyar nemzet?

1. Demokráciát és jogállamot!

Jelentése: népuralom. Alapelve, hogy a társadalom tagjai közötti minden nemű hatalmi kapcsolat azokban gyökerezik, akik engedelmeskednek és nem azokban, akik parancsolnak. Mivel mindenki maga dönti el, hogy engedelmeskedik-e vagy sem, csak akkor fog engedelmeskedni, ha azt előnyösnek ítéli. A demokrácia egyik legmeghatározóbb sajátossága a szólás- és véleményszabadság.

Van-e ma demokrácia tehát Magyarországon? Ahol a polgármester akkor kap támogatást, ha kellően pitizik? Ahol egy színház felújítása azon alapszik, az igazgató kellően dörgölőzik-e a kormánypárthoz? Ahol egy munkahelyi állásnál megkülönböztetést jelent, ha nyilvánosan az ellenzéket támogatja valaki?

2. Pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését!

Az adóforintjainkból működő közmédia gyakorlatilag fideszmédiává züllött. Ezen médiumok azt sulykolják a magyar népnek, hogy miközben az ellenzék megbízhatatlan, hazaáruló, korrupt gittegylet, addig a kormány bátor honvédő, tiszta múltú, hazánk egyetlen megbízható egysége, akiknek a haza mindennél többet ér… Ezt az illúziót, ezt a párhuzamos világot a mi adóforintjaink tízmilliárdjaiból működtetik, miközben csak a Jobbik ellen most már több, mint 200 sajtópert vesztettek hazánk gyámoltalan alakjai. Ezt a hírhamisítást azonnali hatállyal meg kell szüntetni!

3. Független ügyészséget és bíróságokat!

Ha a közéletben korrupciógyanús eset történik, akkor a legfőbb ügyésznek kinevezett Polt Péter nem intézkedik, hanem elsimítja az ügyeket. Az Ügyészség és a bíróság nem a közélet tisztaságán dolgozik, hanem konkrétan falaz a jelenleg regnáló hatalomnak. Vérlázító például, hogy a Zalaegerszegen is, az emberi biztosítékot kiverő ELIOS-ügyből nemzetközi szinten volt botrány, itthon viszont bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást… Ami ehhez hasonlóan szintén vérlázító, hogy december 12-én, az úgynevezett. „rabszolgatörvény” elfogadásával egyidejűleg a Fidesz elfogadta a közigazgatási bírósági törvényjavaslatot. Vagyis ha valakinek gondja van a kormány által irányított szervek valamilyen döntésével, a jövőben csak olyan bíróságnál keresheti az igazát, amik szintén a kormány befolyása alatt állnak, hiszen ezen bírákat már az igazságügy-miniszter fogja kinevezni…

Dr. Paksy Zoltán, LMP

4. A közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségre-vonását!

Erre a pontra sajnos Zalaegerszeg kézenfekvő példát tud hozni. Az Elios ügy egymilliárdos összegét a kormány a korrupciógyanú miatt végül mégsem uniós pénzből finanszírozza. Ez azt jelenti, hogy a számlát a magyar adófizetők állják, vagyis számszerűen minden zalaegerszegi lakos 15 ezer forinttal járult hozzá Tiborc István (foglakozására nézve: vő) vagyonosodásához. De hasonló példának hozhatjuk az Öveges programot, amikor a Kölcsey Gimnázium egyetlen tantermét 300 millió forintból újítottak föl, amit ugyancsak a magyar államnak kellett végül kifizetnie.
Követeljük:

5. Igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását!

Mit látunk ma Magyarországon? Ha valaki érvényesülni akar vagy piacképes jövedelemre akar szert tenni, akkor kormányzati vagy fideszes kapcsolatokkal kell rendelkeznie. Ugyanakkor a közalkalmazotti szférában 10 éve nem volt bérrendezés. Ma már az itt dolgozók 90 százaléka minimálbért keres, végzettségtől függetlenül a diplomások és a középfokú végzettségűek egyformán. „Magyarország jobban teljesít!” – halljuk minden nap a propagandát. Megkérdezzük: csak éppen a saját alkalmazottait nem tudja megfizetni? Akkor miben teljesít jobban?
Követeljük:

6. A tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban!

Ezekben a napokban veri szét és veszi befolyása alá a kormány a 200 éves MTA intézményrendszerét, amelynek egyetlen bűne: hogy még független! Az iskolákat már elvették az önkormányzatoktól és államosították, az egyetemek elvesztették a függetlenségüket, maradt a tudás utolsó fellegvára, az akadémia.

Góra Balázs, MSZP

7. Követeljük a Méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését!

A Fidesz vissza akarja hozni az úrbéli viszonyokat, ahol a kisemberek dolgoznak, 400 óra túlmunkát végeznek, a fideszes földesurak kertjében pedig napszámosok, közmunkások robotolnak, akiket azzal aláznak meg, hogy azt mondják: meg lehet élni 47 ezer forintból.
A magyaroknak 1848-ban is volt választásuk, és ma is van. Megvédhetjük magunkat, és ezzel megvédhetjük Európát is. Követhetjük Párizs és Bécs példáját, ahol 171 éve megfosztották a jogaiktól az urakat, hogy demokráciát csináljanak – de bele is törődhetünk abba, hogy láncot hordunk kard helyett.

8. Követeljük a Széles körű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel!

Ma a kormány milliárdokat költ értelmetlen és eredménytelen konzultációs levelek küldözgetésére és ezzel szerinte megoldotta a társadalmi egyeztetést! Nem áll szóba az érdekképviseletekkel, ellehetetlenítette, súlytalanná tette a szakszervezeteket, azért, hogy a magyar munkavállalókat kijátszhassa titkos, háttéralkuk fejében a multiknak! Eltiporja, „Sorosista” bélyeget nyomva azokra a civil szervezetekre, melyek a kormány feladatát átvállalva segíteni akarnak a szegényeken, bajbajutottakon és meg akarják védeni a demokráciát!

9. Követeljük a Színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek!

Ma iskolákba és kórházakba kell fektetni, hogy a magyar nemzetnek legyen jövője. Ma fel kell számolni a rettenetes szegénységet, amibe szándékosan taszítanak négymillió embert, hogy kiszolgáltatottá váljanak a hatalomnak.
Tehetetlenül és némán nézzük, hogy az egészségügyben dolgozók lassan elhivatottságból járnak be dolgozni. Milliók fizették életükön át a TB-t abban a tudatban, hogy ha megbetegszenek megfelelő ellátásban részesülnek! Ehelyett vége láthatatlanok a várólisták vannak, miközben a kormány az „elit kórház” alapkövét teszi le. A kisembernek az SZTK jut, lepukkadt kórházak, elavult technika, agyon hajszolt, alulbérezett ápolók, orvosok, míg az elitnek a 21. századi luxus kórház kényelme és soronkívülisége jár ha megbetegszik. A rezidenseket nevetséges programokkal, éhbérét akarja itthon tartani a kormány, amikor a világ számos országában kapkodnak a magyar, jól képzett munkaerő után!

Keresztes Csaba, DK

10. Létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt!

Ma hazánkban államilag kidolgozott programmal adósítják el a családokat, a devizahitelesek problémáit determinálják, sőt nyerészkednek a bajba jutott családokon, megszüntették a kilakoltatási moratóriumot, családok százait tették utcára. Üldözik a szegénységet és a hajléktalanságot, nem megoldják, hanem törvényileg próbálják eltüntetni a szociális problémákat. Egyetemeket üldöznek el az országból. Kiszámíthatatlanságot teremtenek az élet minden területén. Ha valami megtetszik nekik azt elveszik, ha nem tudják megszerezni akkor kivéreztetik, megszüntetik vagy betiltják.

Az ország egész működése a Fidesz aktuális hangulata szerint kénytelen működni. Ez minden, csak nem kiszámítható és élhető.

11. A klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét!

Felolvasok egy idézetet, nem fogják kitalálni, hogy honnan származik:
„Arra kell törekednünk, hogy a hátrányos helyzetű országok fejlesztésére fordított összegek az eddigieknél jobban szolgálják az emberi jogok tiszteletben tartásán alapuló államberendezkedés kialakítását, a klímaváltozás okozta káros hatások csökkentését és a környezettudatos fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtését.” /Fidesz EP választási programja, 2009/
Ezzel szemben, miközben a megújuló energiák egyre jobb hatásfoka miatt több nyugat-európai ország is úgy döntött, hogy kivezeti az atomenergiát, mi Paks 2-be fektetünk súlyos milliárdokat, amivel nem csak a környezetet terhelik, hanem orosz hitellel eladósítják az országot. A környezetvédelem is, mint minden más, háttérbe szorul a holdudvar gazdagodása mellett.

12. Nemzetünk és az európai unió értékei melletti kiállást!

• Nemzeti érték az, hogy a Fideszes holdudvar ellopja az EU-s támogatásokat?
• Nemzeti érték az, hogy Fideszes nagyurak pártpolitikai alapon döntenek pénzekről és akár egzisztenciákról?
• Nemzeti érték az, hogy ellopták az országunkat, hatalmi ágakat olvasztottak össze és megszűntették a hatalom ellenőrizhetőségét?
• Arra, hogy a kormány és a Fidesz a nemzeti értékek mellett az európai értékeket is páros lábbal tiporja, nem kell jobb bizonyíték, mint az, hogy a Fidesz európai pártcsaládja jövő héten arról fog szavazni, hogy kizárja-e soraikból a magyar kormánypártot. A Fidesz nem keresztény, nem konzervatív és nem demokrata. Mi ezt eddig is tudtuk, és a Néppárt is tudhatta. Az elmúlt hetekben folytatott, ellenük is irányuló gyűlöletkampány talán rátette az i-re a pontot. Innentől a fidesz oda kerül, ahova tartozik. Európa szégyenpadjára.

Közösen, nekünk, demokratáknak, szocialistáknak, szociáldemokratáknak, zöldeknek, liberálisoknak és igen, nekünk jobboldaliaknak is kell megalkotnunk azt a nemzeti minimumot, amitől ezentúl nem térünk el és ami alapját szolgálhatja egy új, európai Magyar Köztársaság működésének.
Dolgozzunk ezért, a közös, békés országunkért és a közös városunkért.


Mindenki Magyarországért!
Mindenki Egerszegért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük